Omega 3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro normální růst a vývoj organismu. Omega 3 kyseliny si neumíme vytvořit, nýbrž je musíme získávat ze stravy či potravinových doplňků. Omega3 kyseliny jsou obsaženy v tučných rybách, ořechách a semenech.
Studie britských vědců zveřejněná v časopise Journal of Neuroscience prokázala, že omega 3 kyseliny ze sardinek, lososa, vlašských ořechů či lněných semínek snižují odumírání buněk periferních nervů po zranění a význačně je chrání před dalším poškozením.
Vedoucí výzkumného týmu, profesorka neurologie Dr. Adina Michael-Titus uvedla: „ Naše dřívější výzkumné práce ukázaly, že tyto mastné kyseliny mohou mít prospěšný učinek při mnohých neurologických onemocněních. Tato nová studie naznačuje, že by omega 3 kyseliny mohly být prospěšné při léčbě zranění periferních nervů.“
zdroj článku: lekarka.cz
Konzumace tučných ryb 3x-4x týdně (pozor na kontaminaci těžkými kovy) či suplementace omega 3 mastných kyselin (celkově 1-2,4 g EPA/ DHA) podporuje nervový systém a regenerační proces po zranění.